verbinden met je lichaam en jezelf

Je herkent het vast als (jonge) moeder. Het gevoel geleefd te worden. De hele dag in je hoofd bezig zijn met alles wat er nog moet gebeuren. De zorg voor je kind(eren), werkperikelen, boodschappen die je niet moet vergeten, onderhouden van je sociale contacten… Het lijkt soms of je op een sneltrein zit, waar je niet af kunt. Pas als je ’s avonds op de bank ploft, merk je pas hoe moe je bent. In dit artikel beschrijf ik vijf manieren hoe je je lichaam kunt inzetten om gedurende de dag in verbinding te blijven met jezelf. Juíst in je dagelijks leven als moeder. Zodat je meer gaat leven in plaats van overleven.  

Je lijf is altijd in het nu

Je lichaam is altijd in het nu. In tegenstelling tot je hoofd, dat vaak of in het verleden, of in de toekomst is. Het nu, dit moment, is het enige moment dat er écht is. Het leven vindt plaats in het nu! Door vaker met je aandacht in het nu te zijn, ga je meer rust en ontspanning ervaren. Dit kun je doen via je je lichaam. Bijvoorbeeld door even je aandacht te richten op je ademhaling. Kun je voelen hoe je in- en uitademt? Je hoeft niets te veranderen, alleen maar te observeren. Een andere manier is door heel bewust je voeten op de grond te voelen. Als je staat of als je wandelt met je kind(eren). Ook het gebruiken van je zintuigen is een fijne manier om helemaal in het moment te zijn. Wat hoor je? Wat zie je? Wat ruik je? Regelmatig contact maken met je lijf, al is het maar een paar seconden, helpt je om meer te ‘zijn’. Het voorkomt dat je de hele dag blijft doorrennen op de automatische piloot. Het zorgt iedere keer voor een moment van bewustwording.

Je lichaam als spiegel

Het lichaam liegt nooit. Het geeft voortdurend signalen. Het vertelt je hoe je ervoor staat. Denk aan spanning, vermoeidheid of terugkerende lichamelijke klachten. Andersom werkt het natuurlijk ook, je voelt ook aan je lijf of iets je veel energie, ontspanning of plezier geeft! Hoe meer je aanwezig bent in je lijf, hoe meer je (subtiele) signalen gaat opmerken. Realiseer je, dat je lijf je altijd wil helpen, ook al zijn de signalen irritant of pijnlijk. Wanneer je je bewust bent van een signaal, kun je het onderzoeken. Waarom vraagt dit je aandacht? Wat wil je lijf je vertellen? Wat heb je nodig? Dit kan iets kleins zijn, bijvoorbeeld opmerken dat je honger hebt. Of misschien voel je ineens hoe moe je bent en dat je lichaam even rust nodig heeft. Wanneer je de kleinere signalen negeert of onderdrukt, zal je lichaam steeds harder gaan schreeuwen om je aandacht waardoor je uiteindelijk gedwongen wordt om te luisteren. Een burn-out is hier een voorbeeld van.

Voelen doe je met je lijf

Denken doe je met je hoofd en voelen doe je met je lijf. Wanneer je voornamelijk in je hoofd zit, voel je niet wat er echt in je omgaat, hoe je je daadwerkelijk voelt. Voor veel mensen is ‘in het hoofd zijn’ een soort overlevingsmechanisme om niet te hoeven voelen. Het is niet de gemakkelijkste weg om naar binnen te keren en te voelen. Het kan confronterend, oncomfortabel of ongemakkelijk zijn. Je kunt pijnlijke of weggestopte emoties tegenkomen. Wanneer je met je aandacht naar je lichaam gaat en naar deze emoties toe gaat bewegen, dan kan dat ontzettend eng zijn. We hebben allemaal strategieën ontwikkeld om niet te hoeven voelen. Jezelf afleiden, verdoven, bezig houden, in je hoofd gaan zitten. Maar, emoties willen niets anders dan erkend en doorvoeld worden. Onderdrukte emoties zorgen vaak voor (fysieke) klachten. Wees in dit proces vooral mild naar jezelf. Het kan helpend zijn, en soms noodzakelijk, om dit in een veilige setting te doen onder fijne begeleiding.

Hoe kom je weer in contact met je gevoel?

Je kunt dit in hele kleine stapjes doen. Wanneer je een emotie opmerkt bij jezelf of wanneer je geraakt wordt door iets, kijk dan eens of je dit kunt voelen in je lijf. Waar zit het? Hoe voelt het precies? Heeft het een bepaalde vorm, kleur of beeld? De kunst is om met je aandacht bij dit gevoel in je lichaam te blijven. Zonder het groter of kleiner te willen maken, zonder het weg te willen hebben, zonder er een verhaal van te maken in je hoofd. Misschien is het geruststellend om te weten dat het voelen van een pure emotie over het algemeen niet langer duurt dan 90 seconden tot 2 minuten. Je zult ervaren dat je het kunt dragen en dat geeft vertrouwen. Nogmaals, je hoeft dit niet alleen te doen. Zoek begeleiding als je denkt dat dit voor jou nodig is.

Je lichaam als kompas

Leef jij het leven dat voor jou goed voelt of leef je het leven dat van je verwacht wordt? Best een confronterende vraag, maar waardevol om eens bij stil te staan. Het kan zijn, dat je je ineens beseft dat je allerlei keuzes maakt die vooral voortkomen uit maatschappelijke druk, verwachtingen van anderen, voldoen aan de norm ‘hoe het hoort’. Ik ken dit pijnlijke gevoel ook. Als je meer wilt leven zoals het voor jou kloppend voelt, keuzes wilt maken die bij jou en je gezin passen, dan is het waardevol om naar je intuïtie te gaan luisteren. Je intuïtie, je onderbuikgevoel, je innerlijk weten geeft informatie over jou vanuit jezelf. Je intuïtie spreekt via je lichaam. Je lichaam vormt als het ware de brug naar het ontvangen van deze informatie. Overdenken en rationaliseren remt juist de intuïtie. Vaak weet je lichaam eerder wat goed voor je voelt dan dat je jezelf beseft.

Afstemmen op je intuïtie

Wanneer je meer wilt varen op je intuïtie, kan het helpen om bij keuzes die je maakt eens af te stemmen op je lijf. Dit kun je heel goed oefenen in je dagelijks leven, zie het als een interessant experiment. Stel, een vriendin vraagt of je komt eten. Kijk dan eens of je in de eerste seconden kan voelen wat er in je lijf gebeurt. Voel je energie, positieve opwinding? Voel je een zwaar of een beklemmend gevoel? Na een paar seconden schiet je vaak al in je hoofd, komen er gedachten als ‘ik zeg maar ja, want ik heb al lang niet met haar afgesproken’. Terwijl je eigenlijk moe bent en liever een avondje alleen wilt doorbrengen. Als je het lastig vindt om dit ‘in het moment’ te voelen en aan te geven, kun je ook antwoorden dat je er nog op terugkomt. Dit geeft jou ruimte om op een rustig moment te gaan voelen in je lijf. Hoe meer je hiermee gaat oefenen en experimenteren, hoe duidelijker je je intuïtie gaat horen.

Je lichaam als instrument

Je lichaam helpt dus om meer in het nu te zijn, om signalen door te geven, om te voelen en om je intuïtie te ‘horen’. Je kunt je lichaam ook gebruiken als instrument. Bijvoorbeeld om te vertragen. Probeer maar eens heel bewust langzamer te fietsen, ademen, lopen (vul maar in) en kijk wat het effect is op je mentale toestand en je gevoel. Ook kun je door letterlijk in beweging te komen, je creativiteit en emoties in beweging zetten. Als je sport, heb je vast wel eens gemerkt dat je tijdens of na het sporten tot de beste ideeën en oplossingen komt. Of misschien vind je het fijn om je emoties te uiten door te dansen. 

Een holistische kijk

Door aandacht te geven aan je lichaam, op welke manier dan ook, zul je merken dat op andere vlakken – mentaal, emotioneel, spiritueel – ook verandering optreedt. Je lichaam fitter maken, kan bijvoorbeeld zorgen voor meer zelfvertrouwen. Als je liefdevol voor je lichaam zorgt, zul je ook liefdevoller omgaan met je gedachten. Door je lichaam te voeden met gezonde voeding, ga je ook bewuster om met andere behoeften. Alle vlakken staan met verbinding in elkaar en beïnvloeden elkaar. Andersom werkt dit natuurlijk ook! Als je meer in contact staat met je intuïtie, voel je ook sneller aan wat je lichaam nodig heeft aan rust, voeding en beweging. 

Zo kun je je lichaam op verschillende manieren gebruiken om weer in verbinding te komen met jezelf. Dit helpt je over te stappen van de sneltrein naar de boemeltrein. Vanuit de boemeltrein is er meer ruimte om even uit te stappen en te zijn in het moment. Van daaruit kun je bewuste keuzes maken, die goed voelen voor jou. Ik wens je een mooie reis van het hoofd naar het lijf!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven